آشنایی با پروسه اپلای و سه مرحله اصلی آن

پروسه پذیرش تحصیلی نیازمند یک برنامه ریزی دقیق و حساب شده است. دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور را دارند ابتدا لازم است کل فرایند اپلای را در چند گام اصلی اش در نظر گرفته و بر اساس آن کارهایی که باید انجام شود را اولویت بندی کنند. اما برای یک برنامه ریزی درست و دقیق لازم است ابتدا به خوبی مراحل اپلای را بشناسیم. در این نوشته کوتاه، سه مرحله اصلی را در فرایند اخذ پذیرش تحصیلی با شما در میان می گذاریم.
بگذارید بحث مان را از یک تعریف بسیار ساده و روشن شروع کنیم: اپلای (Apply)، به معنای مرسوم و شناخته شده اش در مباحث دانشگاهی، یعنی اخذ پذیرش تحصیلی در یک مقطع مشخص (کارشناسی، کارشناسی ارشد و یا دکتری) از یک دانشگاه خارج از کشور. وقتی می گوییم یک دانشجو می خواهد مثلا در مقطع ارشد برای دانشگاهی در استرالیا یا کانادا اپلای کند، یعنی او تصمیم دارد مجموعه ای از مدارک دانشگاهی اش را برای دانشگاهی در استرالیا یا کانادا ارسال کند تا پس از بررسی و پذیرفته شدن آن مدارک، در مقطع کارشناسی ارشد آن دانشگاه به تحصیل بپردازد. البته اپلای یا اخذ پذیرش تحصیلی محدود به ثبت نام و تحصیل در مقاطع تحصیلی بلندمدت دانشگاه ها (کارشناسی، ارشد و دکتری) نیست، و مثلا می توان برای یک دوره تحقیقاتی کوتاه مدت (فرصت مطالعاتی) و یا یک برنامه آموزشی تخصصی (مثلا تبادل دانشجویی) هم اپلای کرد، با این حال، چیزی که فعلا در اینجا مد نظر ماست و قرار است درباره اش صحبت کنیم، اپلای به همان معنایی است که در بالا اشاره کردیم.
اپلای، به خودی خود، یک برنامه بسیار کوتاه مدت، در حد دو الی سه هفته است. به این معنا که ما، به عنوان یک دانشجو، مدارک درخواستی دانشگاه را در زمان تعیین شده (Deadline) تحویل دانشگاه می دهیم و واحد پذیرش دانشگاه هم معمولا ظرف دو الی سه هفته (یا کمی بیشتر) پاسخ قطعی درخواست ما را می دهد که یا مثبت است (Accept) و یا منفی (Reject). اما این فقط یک روی سکه است؛ روی دیگر سکه، نشان دهنده یک دوره طولانی مدت (حدودا یک سال یا بیشتر) است که طی آن، ما مجبوریم برای موفقیت و رسیدن به هدف مان (پذیرش تحصیلی)، کارهای متعددی را انجام دهیم و بعد از گذر از چندین مرحله گاه پیچیده و طولانی، وارد کشور مقصدمان شویم و تحصیل مان را در آنجا شروع کنیم. پس چه چیزی این دو روی سکه را تا این اندازه متفاوت می کند؟
درست است که برنامه اپلای عملا در دو یا سه هفته انجام می شود، اما پیش از رسیدن به موعد اپلای، یک دوره بلند مدت لازم است تا مجموعه مدارک درخواستی دانشگاه به طور کامل و دقیق آماده شود، و بعد از موعد اپلای هم (در صورت موفقیت در کسب پذیرش تحصیلی و دریافت نامه پذیرش (Admission Letter)) باز یک دوره طولانی مدت لازم است تا ویزای کشور مقصد دریافت شود که آن هم برای خودش قصه مفصلی دارد. به همین خاطر است که وقتی وارد پروسه اپلای می شویم، دست کم باید یک سال از زندگی مان را در خدمتش باشیم و بالا و پایینش را تاب بیاوریم. البته بودند دانشجویانی که به خاطر آنکه خیلی از مدارک شان آماده بود بسیار کمتر از این وقت گذاشتند، و البته باز هم هستند کسانی که بیش از یک سال را برای رسیدن به «بهترین نتیجه» وقت می گذارند. من یک تایم متوسط را در نظر گرفتم.
پس اجازه دهید پروسه اپلای را به سه بخش اصلی تقسیم کنیم:
الف: مرحله آماده سازی مدارک (حدودا 6 ماه اول)
ب: جستجوی دانشگاه در کشور مقصد و ارسال مدارک (حدود یک ماه وسط)
ج: دریافت ویزا (حدود 6 ماه دوم)
وقتی این پروسه را در ذهن تان داشته باشید، به راحتی متوجه می شوید که از کجا باید شروع کنید و در هر مرحله باید به دنبال چه چیزی باشید و در آخر هم به کجا خواهید رسید.
امیدواریم بتوانید بهترین گزینه ها را برای ادامه تحصیل در خارج از ایران انتخاب کنید. هر سوال یا مساله ای درباره پروسه اپلای و فرایند برنامه ریزی و زمان بندی داشتید می توانید از طریق فرم مشاوره رایگان و یا در بخش کامنت ها -در پایین همین نوشته- مطرح کنید تا در اولین زمان ممکن پاسخ بدهیم. موفق باشید.
درخواست مشاوره
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این دوره درخواست مشاوره خود را ارسال کنید و یا با ما در تماس باشید.
درخواست مشاورهمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
نقطه صفر اپلای (چرا نمی توانم مهاجرت تحصیلی ام را شروع کنم؟)
چطور فاندها و اسکالرشیپ های مناسب خودمان را پیدا کنیم؟
آشنایی با برنامه زمانی صفر تا صد اپلای برای متقاضیان پذیرش در سال جدید (2021 – 2020)
هشت نکته کلیدی در نوشتن ایمیل به استاد راهنمای خارجی
مقایسه کانادا و استرالیا از نظر شرایط تحصیل و زندگی
نحوه مکاتبه و ارسال ایمیل به استاد راهنمای خارجی
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
وقت بخیر. بله لازمه کارشناسی تون رو هم آزاد کنید. چون دانشگاه هایی که اپلای می کنید این مدرک رو هم می خوان.
سلام وقت بخیر
من کارشناسی وزارت علوم بودم
ارشد برای وزارت بهداشت آزمون دادم و قبول شدم . (رشته ارشدم حشره شناسی پزشکی هست و چون کارشناسی گیاه پزشکی بودم و بیس حشره شناسی داشت تونستم برای ارشد وزارت بهداشت اقدام کنم)
میخواستم بدونم برای پذیرش دکتری ، هم باید مدرک کارشناسی و هم مدرک ارشدم رو آزاد سازی کنم؟ چون برای پذیرش دکتری میخوام بر اساس چیزی که ارشد خوندم ،ادامه بدم .
برای صرفه جویی در هزینه ها میخواستم مطمئن بشم فقط با ارشد اقدام کنم؟